Mesélj, amikor ajándékokon töröd a fejed és egyre feszültebbé válsz a nyomástól, közben hányszor teszed fel magadnak a kérdést:

"Az ajándékozás meg minek van?!"

Dolgozik benned a vágy, hogy valami igazán személyre szabottat, egyedit, különlegeset adj, de a nagy ötlet csak nem jön, az idő kifolyik a kezedből, a stressz pedig rossz döntéseket szül.

Ismerem ezt az érzést. Megértem a benned dúló háborút.

Hogy enyhítsem a frusztrációd, szeretnék veled megosztani néhány tudományos tényt az ajándékozásról:

Az ajándékozás 5 garantáltan ránckisimító hatása

Ritkán gondolsz rá ilyen kontextusban, mert a mindennapokban többnyire csak a rohanás meg a nyomasztó ötlettelenség piros lámpái villognak előtted, de az ajándékozás az emberiséggel együtt született, hasznos és lélekemelő ősi szokás.

Előnyei nem csak a megajándékozottra nézve vannak, de veled is határozottan jót tesz. Várj, elmagyarázom!

1) Kedvesnek lenni jó

Az ajándékozás aktusa, mint a kedvesség és törődés megnyilvánulása, pozitívan hat testi-lelki egészségünkre. A Random Acts of Kindness kutatásai szerint a kedvesség nagy hatással van az energiánkra, az élettartamunkra, mert a szeretet és boldogság érzését nyújtja. Kézzel fogható fizikai hatása is van, pl. csökkenti a vérnyomást és fájdalomcsillapító hatású. Emellett az agy öröm- és jutalomközpontját is aktivizálja. Olyan érzést nyújt, mintha az ajándékozó maga lenne a megajándékozott.

2) Erősebb kötődés

Az ajándékozás kapcsolatot teremt. A gesztus - legyen bármilyen kicsi vagy nagy - megmutatja, hogy elismered és értékeled a megajándékozott félt. Így épülnek hosszú távú kapcsolataink, így alakulnak a közösségek, ez az esszenciája társadalmunknak.

3) Dolgozik az "empátia-izom"

Energiát fektetni a megfelelő ajándék megtalálásába azt jelenti, szeretnénk a másikat megérteni, érdekelnek a szükségletei, vágyai, igényei, motivációi. Törődünk vele. Ilyenkor fejlődik az empátiánk, dolgozik az "empátia-izom".

4) A hála gyakorlása

Az ajándékozás egy kifejezési forma (divatosabban: szeretetnyelv). Olyan érzések kifejezésére szolgál, mint a hála, ami annak felismerése, hogy a másik ember pozitív értelemben hozzátesz az életünkhöz. 

Ha nem vagyunk a szavak emberei, az ajándékok segíthetnek annak kifejezésében, amit érzünk. Hiszen időt szakítottunk rá, hogy megtaláljuk a megfelelő ajándékot.

5) Kölcsönösség

Ez a kedvencem. Az ajándékozás definíció szerint egy olyan aktus, amiért nem várunk ellenszolgáltatást, de vajon valóban így lenne? 

Csak mert nem várunk érte pénzt, nem jelenti azt, hogy az ajándékozástól nem várunk semmilyen eredményt!

Nem szeretjük bevallani, hogy az ajándékaink nem önzetlenek, pedig teljesen normális, hogy minden ajándékunkban benne van a remény: a nagylelkűségünket valahogyan honorálni fogják a későbbiekben.

Milyen előnyöd származik az ajándékozásból?

Megmutatni a másiknak, hogy képes vagy a fejével gondolkodni, hogy figyelmes ajándékot adj neki, arra ösztönzi őt, hogy hasonlóképpen viszonyuljon hozzád. Legközelebb valószínűleg sokkal több erőfeszítést fog tenni, hogy megértsen téged és viszonozza a kedvességed. 

Az ajándékozás valójában evolúciós célt szolgál, segít az embereknek a kapcsolódásban és a közösségépítésben.

Ez megmagyarázza, hogyan maradhatott meg és válhatott ennyire fontossá ez a szokás kultúrákon és korokon keresztül, közelebb hozva az embereket egymáshoz, a személyes és szakmai kapcsolatokat erősítve.

 

 

A poszthoz forrásként felhasznált cikkek:

The psychology behind gift-giving: One for you, one for me
Gift giving: Is it really the thought that counts? Psychologists weigh in.
Unpacking the Psychology of Gift-Giving

×