Meghívtak egy esküvőre. Ez azt jelenti, hogy fontos része vagy a pár életének. Szeretnék, ha osztoznál velük az örömükben, életük egyik legemlékezetesebb napján. Ez valóban nagy megtiszteltetés, de rögtön adódik is egy kérdés:


Mi legyen a nászajándék? 

És mindjárt utána jön a többi is: mekkora értékben? Mit diktál az illem? Mit a hagyomány? Mire elég a keretem?


Tányérdíj

Itthon még mindig gyakran találkozni azzal a furcsa, leegyszerűsítő elképzeléssel, hogy olyan értékben kell megajándékozni a házasulókat, amennyit ők a mi vendégül látásunkra költenek.

Nem merném avatott szakértőnek nevezni magam, de azt ki merem jelenteni, hogy a nászajándék kérdése azért összetettebb a catering költségek betippelésénél.

Beleszólhatnak az érzelmeink, a lehetőségeink, a körülmények.

Ráadásul gyakran a helyszínt, a menüt, a dekort vagy a létszámot nem is a pénztárca, sokkal inkább a habitus határozza meg.

Egyre többen tartanak meghitt, kis létszámú esküvőt, divatosak a különleges helyszínek, az erdő mélye éppúgy, mint a vízpart, és nem ritkák az egyedi elképzelések sem, így evvel számolni szerintem szinte lehetetlen.

 

Egyre többen tartanak meghitt, kis létszámú esküvőt, divatosak a különleges helyszínek, az erdő mélye éppúgy, mint a vízpart, és nem ritkák az egyedi elképzelések sem.


De ha ez nem jó iránytű, akkor mit vegyünk figyelembe?

Elaine Swann - az Egyesült Államok elismert és felkapott esküvői etikett szakértője - szerint az ajándék nem az esküvő költségeinek ellensúlyozásáról szól.

Az ajándék gesztus, amellyel gratulálunk a párnak, és olyan dolgokkal látjuk el őket, amikre szükségük lehet az új, közös életük megkezdéséhez.

Nem pusztán pénzbeli kérdés tehát.

Épp ezért az ötletelés fázisában érdemes több szempontot is átgondolnunk.


A kapcsolat mélysége

Közeli barátként vagy rokonként általában komolyabb értékben szokás gondolkodni, mint munkatársak vagy ismerősök esetében.

De a kapcsolat mélységét nem csak a rokonsági szint mutatja, hanem hogy mennyire jól ismerjük a pár igényeit, ízlését, aktuális élethelyzetét.

Ha tudjuk, mire vágynak, minek örülnének igazán, vagy mire van szükségük, és lehetőségünk van így megörvendeztetni őket, akkor bátran választhatunk nekik értéktől függetlenül ennek megfelelően ajándékot.

Különösen emlékezetes lehet egy egyedi, kifejezetten a párnak készített ajándék (szigorúan gravírozásmentes!). Akár magunk készítjük, akár megbízunk vele valakit.

 

Különösen emlékezetes lehet egy egyedi, kifejezetten a párnak készített ajándék. Akár magunk készítjük, akár megbízunk vele valakit.


Szerepünk az esküvőn

Talán nem is gondolunk rá azonnal, de ez is befolyásolhatja az ajándékunk értékét és természetét. Ha koszorúslányként látunk el feladatokat, akkor például gyakran eleve magas költségekkel kell számolnunk, sok időt és energiát fordítunk a nagy napra, így nem elvárás, hogy drága ajándékot vásároljunk.

Ugyanez igaz lehet abban az esetben is, ha például messzire kell utaznunk saját költségen, szállást foglalni, akár szabadságot kivenni az esemény miatt.


A legfontosabb szempont

Első számú útmutatónk legyen, hogy mit kíván a pár, hiszen ez az ő esküvőjük. Mindig azt adjuk, amit ifjú pár kér.

3 lehetőség szokott felmerülni:

  • Pénzt kérnek és ezt jelzik a meghívón.
  • Listát állítanak össze, amit online formában osztanak meg a vendégekkel.
  • A pár nem jelzi előre mit szeretne, ebben az esetben neked kell okosnak lenned, hogy vajon minek örülnének.


Pénz

Az örök dilemma. Azt hiszem nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, ma itthon ez a leggyakoribb verzió. A pár pénzt kér és a többség szívesen veszi ezt, mert mindekinek ez a legegyszerűbb, nincs vele sok macera, nincs rohangálás, csak az összeget kell jól belőni, hogy ne legyen ciki, de azért anyagi csődbe se döntsük magunkat.

Persze egy borítékot lobogtatva odasétálni a párhoz nem a legelegánsabb vagy legszórakoztatóbb, néhányan talán kényelmetlennek is érezhetjük, főleg ha szeretjük az ajándékozás rituáléját, a kedves körítést, a meglepett arcokat.

De a jó hír, hogy a borítékozás műfajába is simán bele lehet csempészni egy kis egyediséget, valami színes-szagosat, valami meglepőt vagy épp vicceset.

 

A sörös dobozoknak komoly szerepe van egy esküvőn.

Tudtad? Amerikai szokás szerint - amire talán már te is láttál példát egyik-másik hollywoodi szuperprodukcióban - üres sörösdobozokat kötnek az ifjú pár autójára, hogy a zajjal elűzzék a gonosz szellemeket a most kezdődő közös életükből.

 

Lista

Ha van lista, azt érdemes minél hamarabb átfutni és gyorsan lecsapni a jó (és egyszerűen beszerezhető) ajándékokra, mert az élelmesebb meghívottak is pont ezt fogják majd tenni, és ha mi nem tartozunk közéjük, könnyen meglepődhetünk, hogy mik maradnak az utolsó pillanatra, a lista végére.


Ajándékötletek

Nos, ha nincs kikötve semmi, akkor esküvői ajándékok tárháza lesz az egész világ. Mert miért is ne lehetne (kell is!) kitekinteni a háztartási gépek világából? Persze nyilván hasznos a kávéfőző (mi azt kaptunk például egy kedves barátunktól és azóta is boldogan elvagyunk vele), de ha mégis merészebb vizekre eveznénk, akkor vagány ötlet lehet

  • befizetni a párt egy VR vidámparkba. (Menő lesz, higgy nekem!)
  • megajándékozni őket egy laza wellness hétvégével.
  • összeválogatni nekik egy izgalmas könyvcsomagot.
  • venni nekik egy utalványt valami igazán menő, nemrég nyílt étterembe vagy
  • összerakni nekik egy különleges, rájuk jellemző vagy hozzájuk valahogyan kapcsolódó cuccokkal teli egyedi ajándékdobozt. :)

 

Ha tetszett a cikk vagy épp vitatkoznál vele, oszd meg a közösségi oldalakon, szívesen beszélgetünk veled is a témáról! :)

 

×