Az apák napját Magyarországon minden évben június harmadik vasárnapján - dén június 19-én - tartjuk. Te tudod, mióta és miért van ez így? Ha nem, olvass tovább, mert hoztam pár érdekességet a téma kapcsán:

Mióta létezik apák napja?

A keresztény hagyományok szerint Európában az apák napját valójában március 19-én ünnepelték és ünneplik még ma is sok helyen, például Spanyolországban és Olaszországban. Ez hivatalosan Szent József - Szűz Mária férje és Jézus földi édesapja - napja is. 

De akkor mi miért ünnepeljük az apákat júniusban?

A június 19-i dátum, amit mi magyarok is ünneplünk, egy az 1900-as években élt amerikai lány, Sonora Smart Dodd nevéhez fűződik. Sonora 16 évesen vesztette el édesanyját, így édesapjának 6 gyermekről kellett ezután egyedül gondoskodnia, amíg a háborúban el nem esett. 1909-ben, miután egy templomi szent misén a pap arról beszélt, hogy újra elismerik az anyák napját ünnepként, Sonora úgy érezte, az édesapáknak is kijár ugyanez az elismerés és hála, ezért megkereste az illetékes minisztériumot és beterjesztette ötletét. Dátumnak június 5-ét, édesapja születésnapját javasolta. A minisztérium elfogadta a beterjesztést, és június harmadik vasárnapját jelölték ki a hivatalos nemzetközi apák napjának. Később, 1972-ben Nixon elnök törvénybe is iktatta ezt a dátumot. És ezt vettük át mi is, itt Magyarországon, a világ nagyjából 90 másik országával egyetemben.

Mit ünneplünk ilyenkor?

Magyarországon nincs igazán mélyen gyökerező hagyománya ennek a napnak. Míg az anyák napja valahogy magától értetődő mindenki számára, kapásból tudjuk, mikor van, készülünk rá intézményileg és otthon is, foglalkozunk vele, ajándékkal kedveskedünk, a gyerekek számos verset megtanulnak ebből az alkalomból, óvodai ünnepségeket rendezünk, addig az apák napja erősen háttérbe szorul. Legtöbbször kapásból nem is tudjuk, mikor ünnepeljük.

Az apák napja - az édesanyák ünnepéhez hasonlóan - az apaságot, a szülői szerepek fontosságát hivatott egy röpke napra reflektorba helyezni. Ilyenkor kifejezhetjük hálánkat és elismerésünket az apai gondoskodásért. 

Mit ajándékozz a legjobb apunak?

Több boxszal is készültünk ebből az alkalomból, amikhez kifejezetten apák napi egyedi Bibi mézeskalácsot vagy Czikkcakk Panni által tervezett apus kísérőkártyát is tudsz kérni a készlet erejéig!

Ha valami kreatív, egyedi, vagy akár vicces ajándékkal fejeznéd ki a hálád, bátran ajánlom, hogy nézz szét a webshopban! Külön menüpontot - Boxok fiúknak - is találsz, ahol a férfiaknak szóló ehető, iható, vagy akár emlékbe eltehető ajándékainkat gyűjtöttem össze! 

R.

×